28 Haziran 2009 Pazar

Bilim Sınavı Nedir ?

Bilim Sınavı Nedir, Ne Gibi Sorular Sorulur? Yüksek lisans başvurularının en çok merak edilen ve hakkında da en az bilgi bulunan konularından biri Bilim Sınavlarıdır. Bilim Sınavı temelde yüksek lisans başvurusu yapan öğrencilerin başvuru yaptıkları bölümle ilgili yüzeysel bilgiye sahip olup olmadığını ölçme amacı taşımaktadır.

Yüksek lisans başvurularında bölüm kısıtlaması olmadığı yani isteyen istediği bölüme başvurma hakkına sahip olduğu için çok farklı bölümlerden mezun olan öğrencilerin başvuruları söz konusu oluyor.
Bu durumda farklı bölümlerden gelen öğrencilerin başvurdukları bölümle ilgili temel bilgilere sahip olup olmadıklarının ölçülmesi gerekiyor. Eğer temel bilgilere sahip değilse üstüne master seviyesinde bilgi eklemenin çok zor olduğu düşünüldüğünden Bilim Sınavı adında her zaman yapılmayan ama özellikle çok farklı bölüm öğrencilerinin başvuru yaptığı yüksek lisans programlarında başvuru yapan öğrencilerden bölümle en fazla ilgili ve bilgili olanları seçebilmek amacıyla mutlaka bilim sınavı yapılmaktadır.

Bilim Sınavlarında Ne Gibi Sorular Sorulur? Öncelikle ne gibi sorular sorulmaz diye soralım. Amaç farklı bölümlerden gelen öğrencilerin başvurdukları bölümle ilgili temel bilgilere sahip olup olmadığını ölçmek olduğu için genelde detaylı uzmanlık soruları sorulmaz. Eğer Yönetim Organizasyon bölümüne başvuruyorsanız (ki mühedislik, fen edebiyat, işletme iktisat gibi çok farklı fakültelerden başvuru alan bir bölümdür) Yönetim nedir, Organizasyon nedir gibi temel bilgileri biliyor olmalısınız.

Örnek bilim sınavı soruları için:
http://www.yukseklisans.com.tr/bilimsinavi.php

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız İçin...