13 Haziran 2009 Cumartesi

Yüksek Lisans Başvurularında Not Ortalaması Ne Kadar Önemlidir?


Yüksek lisans eğitimi almaya karar vermek ve bundan sonra yapılacakları takip etmek ciddi ve yorucu bir süreçtir.

ALES sınavına girmek, başvuru yapılacak üniversite ve bölümleri seçmek, seçilen üniversitelerin başvuru tarihlerini ve başvuru koşullarını takip etmek, gerekli belgeleri tamamlamak, dil sınavları, mülakatlar, bilim sınavları, vs.

Başvurular için gerekenleri sırasıyla ve dikkatli bir şekilde yerine getirmenin dışında yüksek lisans eğitimi almak için iyi bir lisans ortalamasına sahip olmanız beklenmektedir.

Lisans dereceleri için genel beklenti 2.5 /4.0 ve üzeri olarak belirtilmektedir. Yani bir çok üniversite bir çok bölümü için başvuru koşulları arasında başvuracak öğrencilerin 4 üzerinden en az 2.5 (100 üzerinden 62.5) not ortalamasına sahip olması gerektiğini belirtirler.

Not ortalamanız ne kadar yüksekse şansınız da başarılı bir öğrenci olduğunuzun en belirgin kanıtı olması sebebiyle o kadar yüksek olur. Unutmayın ki yüksek lisans eğitiminde öğretim görevlilerin beklentileri derslerle ve başvurmak istediği bölümle en fazla ilgili öğrencileri seçebilmek. Sizi hiç tanımayan ve sadece başvuru belgelerinizle sizi değerlendirebilecek öğretim görevlilerinin nasıl bir öğrenci olduğunuz hakkında en belirleyici etken not ortalamanızdır.

Peki not ortalaması 2.5 üzerinde olmayanlar Yüksek Lisans'a kabul alamazlar mı, şansları çok mu düşüktür?

Bu konuda kesin bir yargıya varmak zordur fakat yüksek lisans başvurularında bir çok faktörün birlikte değerlendirildiğini unutmayalım. Her bir faktörün belli bir yüzdesi vardır. ALES sınav sonucunuz, Not ortalamanız, hakkınızda yazılan referans mektupları, bilim sınavı sonucunuz, yabancı dil seviyeniz, mülakat performansınız ve hatta okul hayatınızla direk bağlantısı olmayan başarılarınız kabul edilmenizde birarada değerlendiren unsurlardır.

Sonuç olarak not ortalaması okul tarafından belirlenen ortalamanın altında olanlar da diğer özellikleriyle yüksek lisans programlarına kabul edilebilirler. Eğer ALES sınavından yüksek bir puan aldıysanız, mülakatta gerçekten başvurmak istediğiniz bölümle ilgili ve bilgili olduğunuzu gösterebilirseniz istediğiniz programa kabul edilebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız İçin...