4 Temmuz 2009 Cumartesi

Tezli Yüksek Lisans Programlarında Eğitim Dili Türkçe Bile Olsa Neden Yabancı Dil Yeterliliği İstenmektedir?

Başvurulan bölümlerin eğitim dillerinin Türkçe olmasına rağmen yabancı dil yeterliliği istendiğine rastlamışsınızdır. Bunun nedenini merak edenler için kısaca açıklamaya çalışalım.

Tezli yüksek lisans programlarında yapılacak tez çalışması için sadece yerel değil evrensel literatürün araştırılması ve yararlanılması beklenmektedir.

Kısacası teorik eğitiminizi kapsayan ilk yıl değil ama tez çalışmasının başladığı yıldan itibaren tez konunuz ile ilgili dünyada yapılanları takip edebilmeniz amacıyla başvurular esnasında (özellikle İngilizce) yeterliliğinizin olması talep edilmektedir.

Konuyla ilgili Sayın Hocamız Prof. Dr. Canan Çetin şöyle söylemektedir:

"Diğer yandan eğer tezli yüksek lisans yapmak istiyorlarsa mutlaka İngilizce öğrenip gelmeleri gerekiyor. Bu da kendileri için çok büyük bir avantaj olur. Zaten tezliye başvuracak öğrencilerin her durumda İngilizce yeterliliğine sahip olmaları gerekiyor. Bunun nedeni tez araştırmasında muhakkak yabancı kaynaklardan da yararlanabilinecek olması. Tez aşamasında öğrenciler sadece Türkçe kaynakları değil yabancı kaynakları da araştırmak zorundalar. Bu sebeple de mutlaka yeterli seviyede yabancı dil bilgisine sahip olmak zorundalar."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız İçin...