7 Temmuz 2009 Salı

ALES Sınavı Hakkında Merak Edilenler

Bir kaç sene öncesine kadar LES (Lisansüstü Eğitim Sınavı) olarak yapılan sınav 2007 yılından itibaren ALES Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı olarak değişti. Sınavla ilgili her şey aynı fakat sadece isminde bir değişiklik yapılmasına gerek görüldü.

ALES sınavını 3 temel başlık altında inceleyelim:

1- İçeriği
2- Önemi
3- Geçerliliği

1- Sınav İçeriği: ALES sınavı sayısal ve sözel bölüm olmak üzere 2 kısımdan oluşur. Sayısal bölüm kendi içinde Sayısal 1 ve Sayısal 2 olarak ayrılmaktadır. Hem sayısal hem de sözel bölümde 80er tane soru yer alır. (Sayısal 1 : 40, Sayısal 2: 40)

  • Sınav toplam 180 dakika (3 saat) sürmektedir.
  • 4 yanlış 1 doğruyu götürür.
  • Sayısal bölümden alınan standart puan sayısal puanınızın (ALES- SAY) hesaplanmasında 0,3 eşit ağırlık (ALES - EA) puanınızın hesaplanmasında 0,25 sözel (ALES - SÖZ) puanınızın hesaplanmasında 0,2 katsayısıyla çarpılır.
  • Sözel bölümden alınan standart puan sözel puanınızın (ALES - SÖZ) hesaplanmasında 0,7 eşit ağırlık (ALES - EA) puanınızın hesaplanmasında 0,5 sayısal (ALES puanınızın hesaplanmasında 0,3 katsayısıyla çarpılır.
  • Sayısal 1 bölümü temel matematik ve mantık sorularından oluşur.
  • Sayısal 2 bölümü yine temel matematik, mantık sorularının yanında geometri sorularını da kapsamaktadır. Sayısal 2 bölümü Sayısal 1 bölümüne göre biraz daha zor sorulardan oluşur.
  • Sözel bölümde boşluk doldurma, okuduğunu anlama, anlatım bozukluğu, paragraf soruları sorulmaktadır. Bilgi sorusu sorulmaz.
2009 İlkbahar DÖnemi ALES Sınavı Soru Kitapçığı ve Cevap Anahtarı'nı Buradan Açabilirsiniz

2- ALES Sınavını Yüksek Lisans ve Doktora Başvurularındaki Önemi

YÖK yönetmeliğine göre ALES sınavı yüksek lisans başvurularında en az %50 ağırlığa sahip olmalıdır. Bazı okullar ALES sınavının yüzdesini daha da yüksek tutuyorlar. Hatta yönetmeliğe göre ilgili üniversite sadece ALES sınavı puanı ile de öğrenci kabulü yapabilir.

Sayın hocamız Prof. Dr. Canan Çetin'in de belirttiği gibi başvuran öğrenciler önce ALES puanlarına göre yukarıdan aşağıya diziliyorlar. Yani ALES puanı en yüksek olan öğrenci en üste yazılıyor. Sonra ALES puanlarının yanlarına diğer notları yazılıyor ve bütün bir değerlendirme yapılıyor. Ama ALES puanı tek başına sizi listenin en başına taşıma gücüne sahip bunu unutmayın.

Hocaların gözünde de ALES sınavının ayrı bir önemi var.

YÖK lisansüstü eğitim eğitim ve öğretim yönetmeliğine göre yüksek lisans başvurusu yapabilmek için ALES sınavından en az 55 puan alınması gerekiyor. Bazı durumlarda okullar taban puanı biraz daha yukarıya çekebiliyorlar. 55 puan yerine en az 60-65-70 puan alanların başvurularını kabul edebiliyorlar.

YÖK Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği

Bazı durumlarda da üniversiteler eğer öğrencinin diğer notları oldukça yüksek ise ALES puanlarında biraz daha esnek davranabiliyorlar.

Yine de siz ne yapın edin ALES sınavından mümkün olduğu kadar yüksek puan almaya gayret edin. Hazırlık kitabı alın önceki yıllarda çıkmış soruları çözün, hatta gerekirse kursa gidin ve mümkün olduğunca yüksek puan almaya gayret edin.

Yüksek bir ALES puanı size başvurularınızda çok önemli avantajlar sağlayacaktır.

3- Sınav Sonucunun Geçerlilik Süresi

ALES sınavının geçerlilik süresi 24 ay yani 2 yıldır. Sınava girdikten sonra başvuru yapacağınız güne kadar 2 sene hakkınız vardır. Örnek olarak Nisan 2007 tarihinde yapılan sınavın sonuçları, 2009 Haziran ayının sonuna kadar geçerli olacaktır.

Sınav sonuçları, adayların adreslerine Türkçe ve İngilizce hazırlanmış olan bir sınav sonuç belgesiyle gönderilecektir. Bu belgede adayların sınavın her iki bölümüne ait doğru ve yanlış cevap sayıları, ALES Puanları ve bu puanlara göre başarı sıraları yer alacaktır.

Mayıs 2009 ALES sınavına 237.912 kişi başvuru yapmış ve 225.930 kişi girmiştir.

Mayıs 2009 ALES Sınavı'na Ait Sayısal Bilgiler

ALES Sınavı İle İlgili Detaylı Bilgi: http://www.yukseklisans.com.tr/alesgenelbilgiler.php
ALES Geçmiş Sınav Soruları: http://www.yukseklisans.com.tr/alesgecmissinavsorulari.php

1 yorum:

  1. kardeş Ales sınavının geçerlilik süresi üç seneye çıkarıldı diye biliyorum

    YanıtlaSil

Yorumlarınız İçin...