5 Temmuz 2009 Pazar

Referans Mektupları Nedir, Nasıl ve Kimlerden Alınmalıdır?

Referans Mektupları hem yurtiçi hem de yurtdışı yüksek lisans başvurularında istenmektedir. İstenilen belgeler arasında sadece referans mektubu olarak belirtilir ve genelde nasıl olması gerektiğiyle ilgili herhangi bir açıklama yapılmaz.

Referans mektubu isminden de anlaşılabileceği gibi referans olarak gösterebileceğiniz kişilerden aldığınız ve sizinle ilgili başvuru yaptığınız kurumu ilgilendirecek açıklamaların yer aldığı bir mektup türüdür.

Yüksek lisans başvuruları için genelde lisans döneminizdeki en yakın çalıştığınız hocalarınızdan almanız daha faydalı olacaktır. Özellikle bitirme projenizde çalıştığınız hocanızdan alırsanız ve hocanız da mektubunda sizin bitirme projenizdeki gayret ve başarılarınızdan bahsederse oldukça etkili bir referans mektubu elde etmiş olursunuz.

Ancak bir adet referans mektubu yeterli değildir. Farklı kaynaklardan gelen hakkınızdaki yorumları karşılaştırıp teyit etmek amacıyla bir kaç farklı kişiden referans mektubu almanız gerekmektedir. Eğer yeni mezunsanız referans mektuplarınızın tamamını hocalarınızdan alabilirsiniz. Uzun yıllar önce mezun olduysanız ve hocalarınızın artık sizi hatırlayamayacağını düşünüyorsanız iş dünyasında birlikte çalıştığınız yöneticilerinizden de alabilirsiniz. Ama burada dikkat etmeniz gereken referans mektubu aldığınız kişilerin hakkınızda objektif yorum yapabilecek ve sizi değerlendirebilecek pozisyonlarda olması. Yani yaşça size yakın ve pozisyon olarak da benzer kademelerde çalıştığınız birilerinden aldığınız referans mektupları çok da geçerli olmayabilir.

İş dünyasında adını duyurmuş, önemli iş adamlarından alacağınız referans mektupları etkili olabilir. Ancak yüksek lisans başvuruları için öncelikle akademik dünyada ismini duyurmuş kişilerden referans mektubu almayı tercih etmelisiniz.

Referans Mektubunda Ne Yazılır Ne Yazılmaz?

Referans mektupları kısa olmalıdır. Kısaca mektubu veren kişi ile aranızdaki ilişkiyi belirtmeli ve sizin neden başvurduğunuz yüksek lisans programına kabul edilmeniz gerektiği yaşanmış tecrübelerden örnekler verilerek açıklanmalı.


Referann mektupları ile ilgili detaylı bilgii, ve Türkçe, İngilizce referans mektubu örnekleri için : http://www.yukseklisans.com.tr/ornekreferansmektuplari.php

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız İçin...