30 Eylül 2009 Çarşamba

ALES Sınavından En Az Kaç Puan Almak Gerekir?

ÖSYM istatistiklerine göre 2006 yılında 234.145 kişinin girdiği ALES sınavına 2008 yılında 317.016 kişi girmiştir. 2 yıllık bir süre içerisinde sınava giren kişi sayısında %35 oranında bir artış yaşanmıştır ve 2009 yılının ilkbahar döneminde 225.930 kişinin sınava girmiş olması bu artışın 2009 yılında da devam edeceğini göstermektedir. (ÖSYM ALES İstatistikleri 2009, 2008, 2007, 2006)

ÖSYM istatistiklerine bakarak yüksek lisans eğitimine olan ilginin son yıllarda arttığını söyleyebiliriz. Tabi bu durum öğrenciler arasında rekabetin de artmasına sebep oluyor. Yüksek lisans programlarının kontenjanları belirli ve sınırlı sayıda olduğu için başvuran sayısı ne kadar fazla olursa kabul edilebilmek için kriterlerinizin o kadar yüksek olması gerekiyor.

Yüksek lisans başvuruları için bir çok üniversitenin ve enstitülerin başvuru koşulları aşağı yukarı aynıdır. Talep edilen koşullar genelde lisans not ortalaması, referans mektubu, Ales sınav sonucu, yabancı dil yeterliliği gibi sıralanır. Yani yüksek lisans programlarına kabul edilebilmeniz için bir çok kriteri bir arada sağlıyor olmalısınız. Fakat burada ALES sınav sonucunuzu diğer başvuru kriterlerinden ayıran en önemli özellik YÖK'ün ve üniversitelerin ALES sınav sonucuna verdiği önemdir.

Yönetmeliğe göre (Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği) ALES sınav sonucunun en az % 50 sinin değerlendirmeye dahil edilmesi gerektiğini belirtir ve eğer üniversiteler isterlerse sadece ALES sınav sonuçlarına göre değerlendirme yapabileceklerini de belirtir. Yönetmelikte belirtildiği gibi bazı üniversiteler başka hiç bir özelliğinize bakmaksızın ALES sınav sonucunuza göre değerlendirebilir.

Bu durum ALES sınavının önemini arttırmakta ve mümkün olan en yüksek puanı alabilmenin yüksek lisans başvurularında çok büyük avantaj sağladığını göstermektedir. Gelelim ALES sınavından en az kaç puan alınması gerektiğine...

Yönetmeliğe göre YÖK yüksek lisans başvurusu yapabilmek için ALES sınavından en az 55 puan alınmasını şart koşar. Ancak üst sınır üniversitelerin inisiyatifindedir. Yani taban puan 55 olmakla birlikte bazı üniversiteler başvuru için en az 70 puan alınmasını isteyebilirler.

Aşağıdaki linklerde bazı üniversitelerin yüksek lisans başvuruları için minimum ALES puan talepleri belirtilmiştir.

Akdeniz Üniversitesi
Ufuk Üniversitesi
Haliç Üniversitesi
İstanul Üniversitesi
Galatasaray Üniversitesi
Boğaziçi Üniversitesi
Maltepe Üniversitesi
Anadolu Üniversitesi

Hacettepe Üniversitesi

ALES Sınavı ile ilgili detaylı bilgi için:

ALES Genel Bilgiler
ALES Başvuru Tarihleri
ALES Başvuru İşlemleri
ALES Başvuru Merkezleri
ALES Sınav Tarihleri
ALES Sınav Sonuçları
ALES Hazırlık Kitapları
ALES Geçmiş Sınav Soruları
ALES Kursları



2 yorum:

  1. yurt dışı üniversitelerinin kac puan isteyebiecegini nerden örencez

    YanıtlaSil
  2. bence bunu düşünme bile:)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız İçin...