25 Eylül 2009 Cuma

ALES Sınavından Yüksek Puan Almak


Okul hayatımız boyunca hazırlandığımız sınavlar silsilesinin ardından girilen üniversite ve yıllarca süren üniversite derslerinin klasik (yazılı) formatta uygulanan sınavlarından sonra test usülü sınava yabancılaşmanın hatta belki de test sınavlarının nasıl olduğunu bile unutmuş olmanın verdiği sıkıntı bir çoğumuzda yaşanmaktadır son sınıfa gelip de ALES sınavı ile yüzleştiğimiz zaman.


ALES sınavı üniversitelerin çok farklı alanlarından öğrencilerin ortak girdiği bir sınavdır. Bilgisayar mühendisliğinden fotogrametriye, sosyolojiden İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümüne kadar çok farklı alanlardan öğrencilerin girdiği bir sınav olduğu için sınavda bilgi sorularının sorulması mümkün değildir. Sözel soruların tamamı yoruma dayalı sorulardır ve sayısal soruları da konulardan bağımsız genel işlemsel yeteneği ölçmeye yöneliktir. (Geçmiş Sınav Soruları İçin: http://www.yukseklisans.com.tr/alesgecmissinavsorulari.php )

Aslında ALES sınavının üniversiteye girene kadar atlatmış olduğumuz genel sınavların bir çoğundan daha kolay olduğu söylenebilir. Ancak bu tarz sınavlardan uzak kalmış olmamız ve ALES sınavından alınan puanın yüksek lisans başvurularında çok önemli olmasından dolayı elde olmayan bir heyecan ve paniğe sebep olabiliyor.

Bu heyecan ve panikten kurtularak ALES sınavından yüksek puan alabilmenin en önemli yolu sınavdan önce yapılan hazırlıklarınızdır. ALES sınavına genelde üniversitenin son senesinde girildiği ve bu dönemde tez ve bitirme heyecanı hakim olduğu için ALES sınavına gereken hazırlık ihmal edilebiliyor.

Fakat yüksek lisans yapma planlarınız varsa mutlaka ALES sınavından yüksek puan almanız gerektiğini ve ne kadar yüksek puan alırsanız kabul şansınızın o kadar fazla olacağını unutmayın. Lisansüstü Yönetmeliğinde ALES sınavının ne oranda değerlendirilmeye alınacağı belirtilmiştir. YÖnetmeliğe göre üniversiteler isterlerse sadece ALES puanına göre de öğrenci alabilirler. (Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği)

HAzırlık kitaplarından yapacağınız basit çalışmalar, geçmiş yıllardaki sınav sorularına göz atmanız bile ALES sınavından yüksek puan almanız için yeterli olabilir.

ALES Sınavı ile ilgili detaylı bilgiler için:
http://www.yukseklisans.com.tr/alesgenelbilgiler.php


ALES Sınav Tarihleri:
http://www.yukseklisans.com.tr/alessinavtarihleri.php


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız İçin...