6 Mart 2010 Cumartesi

Özgeçmiş-CV-Konusunda Çok Dikkatli Olun

Özgeçmiş CV Dikkat

Özgeçmiş ya da diğer adıyla CV (Curriculum Vitae) hazırlarken çok dikkatli olunması, kelimelerin bir şair titizliği ile ve tasarımın bir ressam dikkatiyle hazırlanmış olması gerekiyor. (bkz: Wikipedia CV)

Çünkü başvurduğunuz yer her neresi ise (bir iş, üniversite, vakıf ya da bir burs başvurusu olabilir) kabul edilmeyi, seçilmeyi istiyorsunuzdur ve sonuç sizin için önemlidir.

Ve muhtemelen başvurduğunuz yere en az onlarca, bazen yüzlerce ve hatta binlerce kişi de başvurmuştur. Ve yine büyük olasılıkla başvuranlar arasında birçoğu da sizin özelliklerinize yakın seviyededir.

Peki nasıl olacak da birçok başvuru arasından sadece CV’niz (Özgeçmişiniz) aracılığı ile sıyrılacak ve seçilen kişi siz olacaksınız. İşte burada iyi hazırlanmış CV’ler ön plana çıkıyor ve hatta işi alıp götürüyor.

CV (özgeçmiş) değerlendirmeleri yapan kişiler genelde çok fazla özgeçmiş incelemek zorunda kaldıkları için CV’lerinizde yazdıklarınıza gereken özeni gösteremiyorlar ve hızlıca göz atmak zorunda kalıyorlar. İşte burada kelimeler ve ön plana çıkarmak istediklerinizin özgeçmişiniz (CV’niz) üzerindeki yerleşimi yani tasarımı önemli oluyor.

Bu nedendendir ki CV’lerde kelimeler ve yerleşim (tasarım) ustaca ve dikkatlice hazırlanmalıdır diyoruz.

Belki daha önce şiir yazmayı denemiş ya da zaten birçok şiir yazmışsınızdır. Hiç olmazsa usta şairlerin şiirlerini ya da büyük ressamların resimlerini görmüşsünüzdür. İyi yazılmış, okuyanları etkileyen bir şiirden ne bir kelimeyi çıkarabilir ne de bir kelime ekleyebilirsiniz. O kadar iyi kurulmuş bir bütünlük vardır ki “ancak bu şekilde anlatılabilir” dersiniz. Yine benzer şekilde insanları ilk bakışta etkileyen resimler öyle düzenlenmiştir ki tablodan bir objeyi çıkardığınız zaman resmin dengesi bozulmuş gibi gelir.

İşte CV’ler de aynen böyle hazırlanmalıdır. Eklediğiniz her kelimeye, her objeye, her cümleye dikkat edin. Eğer gerçekten gerekli değilse eklemeyin. Olması gereken birşey varsa mutlaka olsun ve olmaması gereken birşeyi de mutlaka çıkarın.

Tekrar tekrar bakın, okuyun, CV’nizi inceleyecek olan kişi gözüyle bakın. Güvendiğiniz birkaç kişiye gösterin, değiştirin, düzenleyin... Kısacası basit bir kağıt parçası gözüyle bakmayın CV’lerinize. Çünkü o kağıt parçası ile karar veriliyor seçilip seçilmeyeceğinize..

Özgeçmişinize yazdığınız özellikleriniz karşınızda sizi değerlendirecek olan kişi ya da kurumu ilgilendiren özellikleriniz olsun. Yani çok boyutlu bir insan olabilirsiniz ve kendinizle gurur duyuyor da olabilirsiniz ancak gereksiz bilgilerin CV’nizden zaman çaldığını unutmayın.

Bkz: Örnek Türkçe Özgeçmiş (Yüksek Lisans Başvurusu)

Bkz: Örnek İngilizce Özgeçmiş (Yüksek Lisans Başvurusu)

Bkz: Bilkent Üniversitesi CV Database (Özgeçmiş Veritabanı)

Yüksek lisans başvurusu, iş başvurusu, doktora başvurusu, burs başvurusu ya da herhangi bir sebeple yaptığınız tüm başvurularınızda başarılar dileriz...

1 yorum:

  1. teşekkürler faydalı bilgiler için sizi tanımak mutluluk verici.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız İçin...